درباره انجمن مدیریت کسب و کار ایران
انواع گرایش های تخصصی رشته مدیریت کسب و کار
گرایشهای مختلف کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت کسب و کار کدامند؟ بازار کار هر یک از آنها چگونه است؟
کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت کسب و کار، دارای 3 گرایش «مدیریت اجرایی»، «مدیریت کسب و کار یا MBA» و «مدیریت امور شهری» است. تفاوت این گرایش ها در رویکرد هر کدام از آنها به ارتقای سازمان است. صرف نظر از گرایش «مدیریت امور شهری» که هدف از ایجاد آن تربیت مدیرانی است که به طور تخصصی مسائل شهری را بررسی و مدیریت کنند، تفاوت دو گرایش مدیریت اجرایی و MBA در رویکرد کمی- کیفی آنها به موضوعات کلان مدیریتی در سازمان هاست. رشته مدیریت کسب و کار یا MBA، با جذب دانش آموختگان رشته های فنی مقطع کارشناسی و با تاکید بر مباحث کمی در مقطع کارشناسی ارشد، سعی بر آن دارد تا راهکارهایی نو برای تلفیق بازاریابی بین الملل، تجارت الکترونیک و روشهای رو به رشد کسب و کار برای ارتقاء سازمان ارائه نماید. این در حالی است که رشته مدیریت اجرایی با نگاهی کیفی و با به خدمت گرفتن ابزارهای مالی و اقتصادی، سیستمهای اطلاعات مدیریت و توسعه نوآوری، سعی بر آن دارد تا سازمان را در جهت دستیابی به اهداف خود یاری نماید. در ادامه به ارائه اطلاعات تکمیلی در مورد این گرایشها میپردازیم:
1.گرایش مدیریت اجرایی:
دوره کارشناسى ارشد مدیریت اجرایى به منظور پرورش کادر مدیریت اجرایى بنگاههاى تولیدى و خدماتى خصوصى، تعاونى و دولتى و نیز تأمین مدیر براى طرحهاى بزرگ عمرانى طراحى و ایجاد شده است. برنامه بهبود نظام مدیریت در سطح واحدهاى تولیدى و خدماتى از طریق رشته مدیریت اجرایى، لازمه دستیابى به اهداف خاص آموزشى زیر است:
1- آماده کردن شرکت کنندگان براى قبول وظایف مدیریت از طریق آشنایى با آخرین دستاوردهاى دانش مدیریت و تقویت قابلیتهاى تحلیل، ابتکار، خطرپذیرى، ارتباطات، تصمیم گیرى و بالاخره رهبرى مؤسسات تابعه.
2- ایجاد زمینه جهت ارتباط نزدیکتر و موثرتر میان مدیران و کادر مشاوران و کارشناسان مدیریت از طریق دستیابى به دیدگاهها و زبان مشترک علمى، در جهت استفاده بهینه مدیران از کادر مذکور.
این دوره به منظور پرورش کادر مدیریت اجرایی بنگاه های تولیدی و خدماتی خصوصی، تعاونی و دولتی و نیز تامین مدیر برای طرح های بزرگ عمرانی طراحی و ایجاد شده است. فارغالتحصیلان این رشته معمولاً در پستهای مدیریت سطح بالا به کار گرفته میشود. واحدهای تحقیقاتی و صنعتی بزرگ، مدیریت طرحهای اقتصادی و زیربنایی، مدیریت در وزارتخانههای دولتی و دیگر مراکز نیازمند مدیریت در سطح بالاتر، به عنوان مثال مدیریت تاسیسات نفتی و پالایشگاهی از جمله بازارهای کار فارغالتحصیلان گرایش مدیریت اجرایی است.
2.گرایش مدیریت کسب و کار یا MBA:
با توجه به اهمیت فراوان مدیریت کاربردی در رشد و ارتقاء سازمانهای مختلف، این رشته اهمیت به سزایی در دنیا پیدا کرده است. این رشته به تفصیل در صفحه معرفی کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت کسب و کار توضیح داده شده است.
3.گرایش مدیریت امور شهری:
شاید عجیب به نظر برسد اما واقعیت این است که «مدیریت امور شهری» به جهت گستردگی مفاهیم دو واژه «مدیریت» و «شهر» فاقد تعریفی مشخص و توافق شده است. به زبان ساده تر، شهر یکی از پیچیده ترین ساخته های بشر است که در آن محیط زیست، انسان و ابزارهای ساخته دست او، مجموعا محیط پیچیده ای را به وجود میآورند که هم از انسان اثر گرفته و هم بر او اثر میگذارد. لذا این پیچیدگی در کنار مفهوم گسترده ای چون «مدیریت» منجر به اختلاف نظر در ارائه تعریف مشترک و موردقبول از این رشته شده است. در حقیقت مدیریت شهری شامل یک سلسله سیاستگذاری ها، برنامه ریزیها و اقداماتی است که به طور هماهنگ توسط شهرداری، دولت، نهادهای قانونگذاری و قضائی، بخش خصوصی و مردم با رهبریت شهرداری صورت میگیرد تا بتواند مشکلات ناشی از شهرنشینی را کاهش داده و شهرها را به چشمانداز ترسیم شده آنها برساند. دانشجویان این رشته در طول تحصیل خود با مفاهیم گوناگونی در حوزه های مختلف، از شهرنشینی و شهرسازی گرفته تا جامعه شناسی و حمل و نقل آشنا خواهند شد.
گرایش مدیریت امور شهری در کشور ما جزء رشتههای جدید و ناشناخته میباشد و با توجه به مشکلات عدیده در کلان شهرهای ما به نظر میرسد که در آیندهای نه چندان دور فارغالتحصیلان این گرایش از بازار کار خوبی برخوردار شوند. شهرداریها مهمترین و اصلیترین مرکز فعالیت فارغالتحصیلان این گرایش میباشد. این گرایش پیش از این نیاز به پنج سال سابقه کار مرتبط با رشته داشت اما اکنون این محدودیت برای پذیرفتهشدگان این رشته وجود ندارد و همه میتوانند بدون داشتن سابقه کار مدیریتی، در این رشته ادامه تحصیل بدهند. به طور کلی مشاور مدیریت در زمینه شهری (مشاور شهردار)، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل شهری، سه دسته کلی مشاغل موجود برای کارشناس ارشد مدیریت امور شهری هستند.
گرایش مدیریت اجرایی و مدیریت امور شهری مجموعه مدیریت را معمولاً فارغالتحصیلان دورههای کارشناسی در رشتههای علوم انسانی انتخاب میکنند. به دلیل وجود درس تئوریهای مدیریت در مواد امتحانی آزمون کارشناسی ارشد و همچنین نزدیکی مباحث درس زبان تخصصی این گرایش به زبان تخصصی رشته مدیریت، معمولاً دانشجویان رشته مدیریت از طرافداران این گرایش میباشند.